2012. augusztus 28., kedd

Poszt-traumatikus stressz



Poszt-traumatikus stresszről beszélnek intenzív osztályon eltöltött huzamosabb idő után. Lélegeztető gép után. Nehéz, talán a legnehezebb utak ezek, testileg és lelkileg.

Hallgatom Obamát, most épp a hírekben beszél. Nem értem mit beszél. A propaganda ritmusa. Hangja pattog. 2009 ben a semmiért Béke Nobel - díj. Emberek reményét játszotta el. Drónország elnöke. Reménykedtem én is, valami változik.

Csurka Hatodik koporsójába beleolvasok. Mintha a híreket, demokratikus propagandákat hallgatnám, pepitában. Semmivel több, semmivel kevesebb ostoba gyanú, mint ami ami az arab-tavasz kapcsán történt. Sőt, Csurka talán különb a propagandánál, hogy végső stádiumos történelmi és személyes sebei őszinték.

A simabőrű Tarlós letiltotta és eltanácsolta. Szégyen. Németországban Hitler Mein Kampf-ját hivatalos kiadásban lehet kapni. Egy kiadótól, monopolizálva. Nem tiltják, így adják ki, hogy ne keltsék a tiltott dolgok kultuszát.

Csurka Trianonról beszél, zsidó összeesküvésről. Nem lenne szabad eltagadni sem az indulatot, sem Csurka nézőpontjában a torzulásokat. Bolond ez az ország, émelyítő reakciókkal.

A nagybecsű közönséget a tízpercenként bemondott gyilkosságok, ki, hogyan, kit ölt meg, nem zavarja.
Csurka démonjai, igen.

Ezért nem lesz ebben az országban soha sem egészséges polgári kormányzat, sem egészséges baloldali, vagy liberális kormányzás. Nem elhallgattatni kell a történelem őrületeit, hanem fáradhatatlanul cáfolni.

Csurka antiszemitizmusa az abjekt-irodalom része. Éppen-hogy, liberális és mindentudó urak, egy korszakot megítélni, önmagunkkal szembenézni, épp a "gyűlöletirodalommal" kell. S nem biztos, hogy egy szembenézésben Csurkát olvasni és megítélni értelmetlenség.

Csurka darabja nem született volna meg egy olyan világban, ahol a külpolitikai hírek arról szólnak, amiről. Most épp Iránról beszél amerikai akcentussal egy szakértő kormánypotentát mint a kapcarongyról.

Háború lesz. Iránt is megszórják majd. Szíriában is véletlen, a rosszfiúk majd vegyifegyvert fognak bevetni. S a jófiúk, good guys, majd beavatkoznak. S lesz igazságos per, mint Saif Guaddafinak.

Az intenzíven ma először láttam elhunytat. Elkerítve. Lepedőjébe göngyölve. Áldás a szenvedőre. Történelmünk is épp ilyen kiszolgáltatott, mozdulatlan testvér.

Nincsenek megjegyzések: