2012. október 17., szerda

Pillanatkép a perifériákon


"YOUREUROPE", mondja a szocialista szlogen. Azaz a "TE EURÓPÁD". "YOUR-ROPE". Azaz a "TE KÖTELED". Mondta az apokalipszis első lovasa, miközben a lovát hámolja. "JÖVÜNK". Teszi hozzá, szájában frissen gyújtott cigaretta. Parazsa, az úniós szabványok szerint, látatlan izzású, hamu nélkül. Csak a Rolex órája csillan.

Baumgártner Félix. A világűr határáról. A Kor Houdini utánzata. X-faktorok, világválságok agresszív melankóliája. Kellenek az izgalmak. Ahogy Weöres Sándor kétsorosa mondja: látjuk Istent, mint saját szemünket. Ugrik. Az egész világban ez a hír. Nem a Rolexórás, cigarettázó thriller lovas. Már már az a gyanúm, mint Bulgakov Wolland professzora és fekete macskája a Mester és Margarita-jában, amolyan társak ők. Globális pányvákon híreket legelünk.

Cöccöcö. A Red Bull a sisakon. Cöccö. Csak azt a NASA irányítóközpont utánzatot ne feledném. Baumgártner Félix stábja komolynak akar látszani. Mindegyik stábtag előtt egy feketa laptop. Hatalom és nagyravágyás hatalmat és nagyravágyást utánoz. Félix elkezd pörögni félúton. 'Halló, Houston, we have a problem. 'Aztán stabilizálódik a pörgés. Taps.

De visszatérnék a Lovasra. Nyeregtakarója a Békedíjas Európai Unió zászlaja. "YOURROPE", csikorogja ki csőrén át a Lovas vállán ülő papagáj. S mint egy kifordított Pilinszky-versben, a Bárány helyén, csillaggal kivert patáival, a lovas átkocog az üvegtengeren.

S mert ez a huszonegyedik század, nem, ez nem lehet némafilm. Eej, úhnyem. Geej, úhnyem. Raszpahnúta, raszpahnúta. Ez itt a Volgán-inneni hajóvontatók dala. Ahol nem úniós szabványú hajóvonták és gondolatok találkozása tilos. YOURROPE. YOURROPE EUROPE. Elmúltak azok a szép napok. Csak a paták fénylenek, szikrát szórva az üvegtengeren.

Ismerős sláger. Majd egy Dopeman nevű, alternatív államfő, vonítja majd a mikrofonba, október 23-án. Hogy a Rolexes, békedíjas lovas, jó barát. Fehér ember békét hozni. Eladni nekünk jó puska és bódító víz, szép jövő. Eladni lovasnak szüzeinket, lányainkat, megéri. Mert fehér nyugati ember demokráciája és békevilága jön. A mi kis stabilizációnk. Csak egyetlen dalt nem lehet, úniószerte, lejátszani. Mert a nagy demokrácia-imitátorok és kabuli disc-jockey-ék világa ez.

"És ha engem egyszer lánckerék taposna/ Alattam a föld is sírva beomolna."


Nincsenek megjegyzések: