2011. augusztus 23., kedd

[homilia] Árnyékérzés tüzijátékban




Erkölcsi győzelem (Kék háttér előtt)

Árnyékérzés tüzijátékban



Tripoli ostroma. Valami rossz érzésem van. Ismét egy háború, aminek indítékai nem azok, amiket az EU propagandája mond. Vér tapad Európa kezéhez, ismét. Ebből fakad a rossz érzés. S innentől még hetekig, hónapokig halljuk majd a politika − hatalom − cenzorénjének védekezését. Önigazolását. Mert Auschwitz után az erőszaknak csak önigazolása van. S európai országok, s egyes ember részéről: csakis bűnrészesség.

A BBC híreit néztem. Hihetetlen, mennyire lenyomatják a torkunkon: ez a történelem, és ez az erkölcsi felsőbbrendűség. Pedig, amit látunk, Afrika immár második, újra-kolonizálása. Nemzetstratégiai érdekek futnak versenyt: olajtársaságok, fegyvervédelmi beruházások, piacbiztosítások formájában.

A közvetítések elrémisztenek. S nemcsak azért, mert belátni, milyen mélyen hatnak ránk a manipulált képek. Ami a kétszer kettő józanságával taglóz le: íme, most látszik a történelem agresszív bensője. Mint valami esztelen szörnyeteg, agyatlan, szelídíthetetlenül. Bármikor robbanhat, világégésbe a világ. S Európa urai − elegáns nihilisták − azt gondolják, irányítják a folyamatokat. Fenét. A tőzsde-, népszerűségi mutatók-, önnön műveletlenségük, és hübriszük kalitkájában futkozó: győzelmeken felizguló vadállatok. Eljön az idő, újra kell olvasni Marx munkáit a kapitalizmus természetéről. Élőben, immár a sokadik imperialista háborút láttuk. Csakhogy a különbség: fehér ember részvételünkkel. Egyetlen úniós ország miniszterelnöke vagy hadügyminisztere nem mert az imperialista háború ellen szavazni. Az egyházak − Európa lelkiismerete −, sem az únióban, sem idehaza: nem szóltak. Egyetlen közszereplő-, kulturális csoport sem hallatott. Belementünk, asszisztáltunk Európa agresszor voltához. S nem mentség, hogy megkérdezésünk nélkül történt ez a háború. Az „arab tavasz" szinonímája: a még jobban megnyitottabb, még inkább kiszolgáltatott „arab piac". Életemben először szégyellem, hogy az Európai Únió „állampolgára" vagyok. Mélységesen. S fáj kereszténységem. Belülről. Csak remélni merem, hogy szubjektív fájdalom. S nem a bennünk élő, elárult Léleké.



2011-08-23


Nincsenek megjegyzések: