2013. január 9., szerda

A politikai korrektség hosszú árnyéka




Megdöbbenéssel olvasom a hírt. A FIFA döntése alapján, Magyarország köteles zárt kapuk mögött rendezni a Románia elleni sorsdöntő vb selejtezőt. Ok: az augusztus 15-i Izrael elleni barátságos mérkőzésen, szurkolók egy (kis) csoportja, antiszemita rigmusokat skandált. Az európai rasszizmus elleni mozgalom (FARE), egy bécsi jogvédő szervezet és a Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján.

Felháborító a kollektív büntetés. Nem a mulasztókat, a bűnöst büntetik, hanem kollektíve egy egész nemzeti közösséget, s nemcsak futballszerető részét.

A „politikai korrektség" nap mint nap, manipulatív módon, hatalmával visszaélve, lépi át határait.

Pontosan, mintegy műhelyben előállítva lehet nézni, közelről, mi gerjeszti az antiszemitizmust. Mert ez, most a kollektív psziché archaikus válasza. Megaláztatásra a válasz mindig zsigeri, és most nem csak a zsiger válaszol.

A döntéshozók valószínű nem ismerik a dolgok nem zsigeri természetét. Politikai felelőtlenség a tettük − hisz pontosan tudják, hogy ez, milyen reakciókat generál majd. Az a FIFA/UEFA hozza ezt a döntést – csaknem fél évvel az eset után − amely tagjaiban, sic! testületileg, volt alig egy éve romlott. Hogy hogyan is adták el a „politikaikorrektfeddhetetlenek", akik, ha le nem buknak, most ott vannak a döntéshozók között, a következő vébé szervezését. „Nokiásdoboz-pótló" aktatáskányi dollárhalomért. S ezt most zsigerileg teccettem írni.  

Nem fogadom el a döntést. Zsigeri indulatból visszautasítom. Engem, a futballszerető, játszó embert – s nem csupán „engem", de a futballszerető családokat és gyerekeket, ne antiszemitázzon le sem FIFA, sem UEFA, sem semmilyen emberjogvédő központ. S főként nem a „politikai korrektség" farkasbőrébe bújt bűnbakképző „gépezet". Mert egyszer megtörténik majd a „politikai korrektség" kategóriáiba regimentírózott agyak lázadása. S félő, az „antiszemitaként" kollektíven megbélyegzett közösségek, egyszercsak úgy kezdenek el lázadni, zsigerből, ahogyan csak a „politikai korrektségek" ellen lehet.

Magánemberként vádolom − nem a kort, kivételesen − hanem a feljelentő három szervezetet tudatosan gerjesztett antiszemita indulatokért. Ez az én országom, az én hazám, és az én felelősségem, hogy abban antiszemita hangok, rasszista szurkolás, ne jelenhessen meg. Ez az ostoba, hatalommal visszaélő döntés, évek filoszemita munkáját tette tönkre. 

2013.01.08 

Nincsenek megjegyzések: