2011. október 21., péntek

Otyi-tyotyi-sok-a-rizsa


Otyi-tyotyi-sok-a-rizsa


Mondják, egy zsarnok bukásának mikéntje minősíti a rendszerét. Bukásának pillanatában a rezsim "tudatalattija" szökik felszínre. Ez történt Kadhafi halálával. Szörnyűség. Történet bezárva.

Hillary Clinton. Tévéinterjú. Háttérben üres váza. "Jöttünk, láttunk, meghalt." Hahaha. Viccel. Ahogy csak az amerikai csúcspolitikusok tudnak. A hatalom hájától elhízva (a politikai gőg elhízását értem, nem megjelenését), utálatot keltve, ahogyan ezt már oly sokszor elérték. Az amerikai liberalizmus igazi arca ez. Most közönségesnek látszik reakcióiban; s primitívsége átüt az amerikai politikai kultúra nem létező mázain. Szégyellem, hogy világom irányítói kik és mik. Történet bezárva.

Történet kinyitva. A globalizált világban egy zsarnokság bukása, Európai fegyverektől, Európa minősítése is. Amerikán már rég nincs mit minősíteni. Az IMF vezér szexpartikon? Berlusconi alig féléve unga-bunga-partikon Kadhafival? Nyaljuk, nyaljuk a zászlók szegélyét. Mint kerozinra szoktatott kutyák a vértócsákat és az olajmezőket. Történet bezárva.

Más. Az 1999-es Pecsá-s Ős Bikini koncertet hallgattam. Hihetetlen friss maradt a zene. Egy rendszert hallgatásai is minősítenek. Ami meglep, ahogyan Nagy Feró és zenésztársai azt az abszurdot kifejezték. Másként nem is lehetett elmondani.

Ezeket a történeteket soha nem ismerjük meg. A sajtóetika minimuma (ki tudja hányadik ezerszer) szűnik meg. Egy játékgyártó cég "öld meg te is Kadhafit" játékot gyárt. Azért elnézem ezeket a forradalmárokat. S valahogy előjön belőlem. Köszönöm, ha ez az arab világ, akkor. Történet bezárva.

"Uram Isten, mibe keveredtél velünk. A ruhánk szakad le rólunk, nem a szégyenünk." (Bikini) "Szedegetem a rizsát. Szedegetem a rizsát." S idéző jel nélkül, ahogy N. F. a színpadon, a konklúzió. Szeretem a rizsát. Egy diktátorral kevesebb. Egy Föld-felzabáló zsarnoksággal több. Ahogy a fegyőr végigsétál a folyosón. Nézzétek, ahogy játszik a kezében a gumibot. Mint a zászlón a csillagok. Jajj de szilaj jókedvem van, azt hiszik, hogy viccelek. Nyihaha. Nyihaha. Sza-harr. Sza-harr.


http://www.youtube.com/watch?v=sMz9FqDyDvE


2011-10-21

Nincsenek megjegyzések: