2013. március 2., szombat

Egy pápai arc más összefüggésben



K.G. Archaizmus



















A pápa, XVI. Benedek arca utolsó nyilvános audienciáján. Megkönnyebbült és felszabadult ember. A közvetítés közelről mutatja. Áttetsző és törékeny ez az ősz ember, még utolszor, egyházfő. A római Szent Péter tér telve az őt éltető hívekkel, zarándokokkal.
Posztmodern pillanat: amint a világ kamera-szemeivel figyel. Amint vallási turisták, puszta lelkesedésből, szeretetből, avagy a történelmi pillanat kedvéért a világ távoli (nyilván gazdagabb) szegletéről iderepültek.
Megrendít az idős egyházfő utolsó gesztusa: lemond hivataláról. A világ találgatja lemondása okait, melyek között nyilván első helyen van egy idős ember megrendült fizika és szellemi ereje. Memento mori, posztmodern világ.
Időközben a sajtó, négy egykori szeminarista és pap vallomása alapján, kirobbantja a skót egyházfő, O'Brien St Andrews és Edinburgh érseke „elfogadhatatlan viselkedés" („inappropriate behaviour") botrányát. Az 1980-as években, még érseksége és püspöksége előtt, állítólag, szexuális viszonyt kezdeményezett e klerikusokkal. Róma huszonnégy órán belül lemondatja − azaz elfogadja a tavaly, hivatalosan is benyújtott „életkori" lemondását a bíborosi talárról.
Amennyiben a vádak igazak, valami iszonytató vihar tombol ortodoxiánk márványfelszíne alatt. Az elmúlt években O'Brien rendkívül harcos, szó szerint, támadást intézett a homoszexuális gyakorlat és együttélési formák ellen. Micsoda meghasonlások: hatalom, elfojtott bűn, társadalmi-egyházi perszóna és valóság között. Magánál tart a gondolat: talán az utolsó esély a katolikus egyház vezetése számára, hogy posztmodern drámái felszíne mögé nézzen − és a normalitást hirdesse meg. Mind több egyházi (karrierjét nem féltő) hang veti fel, ténylegesen az utolsó esély a hierarchia számára démonaival szembenézni. S a papi nősülést és a cölibátust alternatívákká tenni. Épp papsága megújítása érdekében.
Hisz nem is értem, hogyan képzelhető, hogy bizonyos gyakorlatok csak az alsó szinteken vannak jelen, a felső szinteken nem. Most, néhány bíboros esetében, épp a homoszexuális gyakorlat bukott felszínre. Vezető sajtóorgánumok szerint a Vatileaks (a pápai komornyik adatlopása) után elrendelt vatikáni belső vizsgálat eme „oldaleredménye" is sokkolta a pápát. Lemondásának háttér-okait, nem tudni, s okait, valószínű, már nem is tudjuk meg. Az azonban hamarosan eldől, az új pápa érkeztével, hogy egyházunk posztmodern elfojtásai mentén halad-e tovább.
XVI. Benedek megtisztult arca: Róma, világ, hívek, és személyes élete áttetszőségében, remény. Nem több, mint lehetőség, hogy ez a hatalmas intézmény, beleértve a papság által hordozott óriási kultúrát és szolgálatot, képes elhalt „történelmi" perszónáit levetni. S valós emberségében − követve a Megtestesülés életét − megújulni.

2013-03-02

Nincsenek megjegyzések: