2010. augusztus 25., szerda

Hardtalk




Kondor Béla, Szent Péter és egy nő

Hardtalk


A BBC Hardtalk ("Keménybeszéd") sorozata. Vincent Nichols westminsteri érsekkel szó szerint nehézinterjú. A szeptemberi pápalátogatás kapcsán kérdezik kritikusan. Különös kontraszt. Az angliai katolikus egyház életében egész más lecsengése volt a pedofil botrányoknak. Írországban két püspök kényszerült lemondani. Vincent Nichols-t személyesen ismerhetem. Jó kommunikátor. Most is. Csakis az angol társasági kultúra magyarázza, hogy a legnehezebb kérdésekre is higgadtan, érvelve ad választ. A Hardtalkra beszélgetni az ember eleve úgy megy, hogy tudja, kényelmetlen, sőt, kíméletlen kérdéseket kap. "A botrányok kezdettől kísérik az egyház életét, a tizenkét tanítvány közötti feszültségre, gondoljunk vagy Júdás árulására." S beleáll a kérdésekbe. Tudja, hogy a közvéleménynek tartozik az egyház. Fontos kapu ott, ahol egyház és szekuláris kultúra között ez az egyetlen átjáró. Meg kell becsülni. Nem mentegetőzik, de a pápa mellett kiáll. Értelmesen kontextusba helyezi a pápa úr szavait és törekvéseit. Intelligens egyházfő. Sértettségek és görcsök nélkül.

Persze, van, amikor vékony jégre ér. A paphiány okait firtatandó a riporter szembesíti a "cölibátus alapelv" szerinte tarthatatlanságával. Értelmesen érvel a riporter is. Higgadtan. Egyedül itt érzem, hogy Vincent Nichols vékonyodó jégre ér. Érvelése nem tehet mást, megismétli az egyház hivatalos álláspontját. "Nagyon ősi gyakorlat, nagyon nagy karizmát veszítene el a kereszténység." Nyilván, köti a kötelező ortodoxia. A kondom-kérdést értelmesen válaszolja meg. Nem támad, nem vádol az ortodoxiából, inkább töpreng. S van részigazsága. Afrikában sem állította meg az AIDS terjedését e nyugati technológia, ez a "technikai megoldás" önmagában nem elég. A vita eleven. Szembesíti a riporter, hogy x. püspöktársa Angliában kiállt a kondom használata mellett, meghajolva az érv előtt: életet véd. S így hullámzik az interjú. Bátor a kérdező, független. Nincsenek státusnak kijáró tiszteletkörök. A feltárt pedofilügyek kapcsán Nichols teljesen pozitív. Menthetetlen. Mindent fel kell tárni. Nem hárít. S főleg nem úgy, mint idehaza egy püspökünk hivatásnapi prédikációja. Székesegyházában a sajtó és a gonosz erői ördögi, összehangolt támadásáról beszélt. "Várható volt, épp a hivatások évében erősödik fel a gonosz." Igen. Erről a mentalitásbeli különbségről van szó. Idehaza jogi megoldások mögé bújva hárítunk. Tagadjuk a problémákat. S elképzelhetetlen, hogy hasonló riport idehaza megszülethetne. S mint a riportból kiderül, a riporter katolikus és egyházáért kérdez. Függetlenül.

A riport nemhivatalos "háttérélménye" itt lüktet fejemben. Szikora Róbert R-Go zenész színpadi nyilatkozata az agárdi popstrandról. A nagyközönség előtt "leköcsögözi Gyurcsányt". S elmondja azt is (itt, vagy napokban, vagy magyarázatként?), hogy Orbánban és a Szűzanyácskában bízik. A Ferenciek terére, mondják, napi gyakorisággal jár templomba. Igen, a máskülönben kiváló zenész kulcs a fenti történethez. A szado-mazochisztikus világhoz való viszony lávája feszül kenetes szavaink alatt. Hol siklott félre a történet? Szikora gátlástalanul jámbor és kegyes, népegyházi panelek között. S épp ily gátlástalanul tapos bele a "nem ortodox", az "ellenség", az "az aki nincs, mert hitetlen" másikba. Mert valami miatt ez a fajta provinciális (és sérült) katolicizmus ezt a magatartást kondicionálja. Hatalmi fáziskésések? A közép-kelet európai katolicizmus soha meg nem sejtett kisebbségi helyzete? A kultúrával szembeni alázat hiánya? A vakság a szekularis szenvedésre? Műveletlenségünk az evangéliumra? S vajnon mi a magyar egyház papjainak felelőssége abban, a hatalom felé "felfelé pedálozok, lefelé taposok" mentalitásból máig nincs kiszállás? A választ nem tudom. Mint ahogy a BBC Hardtalk interjújára idehaza is várni kell.


2010-08-25


Nincsenek megjegyzések: