2011. március 1., kedd

Születésnap

Születésnap


Lojzi átküldte az új albumukat. Szép anyag. Elveszett illúziók a címe. Csupa lüktető ritmus, és csupa érzelem, személyesség. Arccal a mának, és háttal a mostannak. Minden eddigi albumuknál jobban hallgatható, mert ez tényleg a személyről szól. A remény hangján. A felnőtt hangján. Sokat jelentenek ezek a dalok itt kinn. Nap mint nap belehallgatok az énekekbe a Sidney Place előtt elhaladtamban. Bartók kék emléktáblája előtt különös egybecsengés a mai ének. Belátni egykori szállásána ablakán. Tágas. S jó érzés, különös érzés, hogyo ugyanazon a keskeny járdán haladok, ahol ő is indult South Kensington felé, vagy a Temzéhez. "Megállok a végtelen lába előtt,/ S kérem, adna egy kis pihenőt..A végtelen égen a csillag a lánc/ Elkopik egyszer a nyakból a lánc,/ Úgy van az élet is, mint a mosoly,/ Elkopik emberek arcairól" (Bikini, A végtelen lába előtt)

Este Estefania, egy spanyol arab-szakos hallgató elkéri az e-mailemet. Megakatolikus, megakatolikus apával. Ma olvasom levelét, mi a véleményem egy dologról. S hozza, hogy a nácik tulajdonképpen csak hatszázezer zsidót irtottak ki, nem is hatmilliót. S hozza, egy könyvre hivatkozással az "összeesküvés elméleteket". Istenem, a csajszi inkább fiúzna, mint zöldségeken agyalna. Meg a szabadkőműves püspökökről, akiket II. János Pál pápa papokkal figyeltetett (sic!) Istenem, furcsa, furcsa ez a világ. Lényegtelen dolgokon agyalunk, bűnbakokat gyártunk. Néha egyszerűen nem értem, mitől a megszállottság az új katolikus nemzedékben, hogy megvédje a "tisztátalanságtól" a hitet? Nem baj, elhatároztam, hogy türelmes leszek.

Lojzi dalai azért szépek, mert kiléptet ezekből a kinti üresjáratokból. Sokkal fontosabb, mi történik a szívben ott, ahol gyűjteni kell, reményt befogadni, eltárolni és megosztani. "Fordul a föld,/ Megjön az álmodás,/ Mi akkor is leszünk,/ Ha holnaptól/ semmi sem lesz tovább.A Hold keresői/ Elálmosodtak,/ Mikor a csillagos égből,/ Életet loptak,/ A Hold keresői elálmosodtak,/ Mikor a tűz erejéből,/ A világra hoztak." (A Hold keresői)


2011-03-01


Nincsenek megjegyzések: