2011. november 19., szombat

Európa elrablása (zuhanás zuhanásban)

 

„Nem fogadható el, hogy három amerikai nagyvállalatból álló kartell döntsön államok és állampolgárok sorsáról." Mindegy, ki mondja. (Nevezetesen, most Viviene Reding, az EU igazságügyi biztosa nyilatkozta a három nagy amerikai hitelminősítőről.)

Nem vagyok szakember. Képzésemből a globális pénzügyi folyamatok megértése kimaradt. Ezzel nem vagyunk egyedül. Ilyen, amit most Európában látunk, szuverén államokkal megtörténni, azonban nem normális dolog. Ha a leminősítések folyamatában valóban jelen van a korrupció, és összefonódó lobby-érdekek, keserves árat fizetünk. Mint rendszer; és működni hagyott rendszer.

A foglald el a City-t mozgalommal (világvárosok pénzügyi központjainak szimbolikus megszállása) mélységesen egyetértek. Akkor is, ha alternatívát nem tudnak megfogalmazni. Ezt kritikusaik számon kérik rajtuk. Azonban nem hiszem, hogy a demonstrálók feladata lenne. Ők az egyik legfontosabb etikai kérdést teszik fel: néven nevezni a tőkéhez tapadó manipulációt, és felelőseit. S legfőbbként: kollektív felelősségünket.

Auschwitzban számmá alázták az embertársat. Amennyiben a korrupció és a lobbi-érdekek léteznek, akkor ma jogosan érzik úgy emberek, hogy valami hasonló megalázást történik velük. S nemcsak emberek, hanem kisközösségek, családok, népek. Mert mindez nem „természetes".

S sok ember, az érintettek, keresik a szót, néven nevezni, mi történik velük. A szélsőjobb, most majd zsidózni fog. S a lényeg, kivételesen, nem az, hogy tévesen. A fájdalom, az indulat valós.

A pénzügy szakemberei, ahogy azt látjuk a mainstream médiában, kényszeresen és jól nevelten ismételgetik a Rendszer elvárásait. Úgy teszünk, mintha valami feddhetetlen klubban élnénk. S ismételgetik a rendszer kondicionálta félelmeket. Érdekes, ezen sokszor eltűnődöm. Az épp leégő léghajón, zuhanó repülőgépen, miért mindig mi vagyunk azok, akik rákérdezés nélkül mondjuk fel a „protokoll" előírásait? Az egyébként felelős, de rendszerbelső bankvezetők nyilatkozataira gondolok.

Az, hogy az ellenzéki sajtó, s maga az ellenzéki pártok, ugyanezt ismétlik, abban nincs semmi meglepő. A valós igazságot és a politikai érdeket kommunikálni nem ugyanaz. Ebben „a nem ugyanazban" rejlik sok-sok árulásunk; a hazával és egymással szemben.

Valahol, a terrorista indulata is ebben a közös örvényben születik meg. S valahol, bár a másik életére törő tettük soha nem fogadható el, indulatuk - melyet megalázottságukra adnak - érthető. Nem fog mindenki Goethét olvasni, vagy verset írni.

Egy szó, mint száz. A fenti sort, reakciók csoportját, sorolhatnánk. A kérdésem csupán az, miért nem szólalunk meg egyszerre - ellenzék, nem ellenzék, szakember, nem szakember - kimondva, hogy a hitelminősítőktől, és a mögöttes intézményektől, morális öntisztulást várunk el. És ebben nincs pardon. Mióta 2008-ban épp a mostani nagy hitelminősítők, szinte kivétel nélkül, kiválóra minősítették a világgazdaságot bedöntő cégeket: nincs pardon. Felelősség, számonkérés, és elszámoltathatóság van. A számok mögötti valós, nem szám emberek és régiók méltósága. S főleg: helyi kultúrák élete és méltósága.

S szépen, sorjában, majd el kell kezdeni, minden banknál és hitelminősítőnél; apránként, a „hitelminősítést". Mert létezik hitelminősítés, alulról. Felfelé. Pénzügyi intézeteink hiteleztek-e fegyvergyáraknak, hogy csak a legfontosabbat kérdezzem. Minősítettek-e diktatúrákat „kiválóra"? Egy országban, ha van tartás, morálisan kérdez. Mert nincs, s a világtörténelemben soha nem volt nagyobb erő, mint a tömegek morális kérdezése. Én a magam részéről, bizalmam, a döntéshozók "képernyővilágától", megvontam. IMF-től, ECB-től, Úniós miniszterek értekezletétől, mind. Míg meg nem válaszolják kérdéseim. Ellenőrizhető-e a rendszer, morálisan?

(S ami lemaradt, mintegy magyarázatként, mielőtt félreértenénk, hogy a fentiek a bankrendszert, IMF stb-t „démonizáló" hozzáállás és felszínesség. Ha igen, a kisember felszínessége, akitől elvárnák, hogy pénzügyi szakemberként átlássa azt, ahol a csúcsokon sincs holisztikus, s főleg „morális" átlátás és kérdezés. Nos, ez az írás egy magyar családapa zuhanásából született. Hitelét lakására fizetni nem tudta, a végrehajtás során vetette ki magát az emeletről. Egy psziché így reagált arra, hogy élete teljesítményét − még ha az csak egy lakás is, mint megteremtett otthon − elveszni látta.)

 

 

2011-11-18

Nincsenek megjegyzések: