2008. december 17., szerda

[homilia] "Nézd, homlokomra egy boríték nem ráragadt?"

"Nézd, homlokomra egy boríték nem rá ragadt?"

B-év, ádvent 3. hét, Cs. (Jer 23,5-8; Zs 71; Mt 1,18-24)

A Messiási kor érkeztét jelenti be a próféta. "Igen, jönnek napok - mondja az Úr -, amikor igaz sarjat támasztok Dávidnak. Királyként uralkodik majd, bölcsen kormányoz, s gondja lesz a jogra és az igazságra az országban." (Jer 23,5) Zsidóság és kereszténység között "vita" van, vajon beköszöntött-e a messiási idők teljessége. Hisz ha körülnézünk a világban, látjuk, a helyzet jottányit sem változott Izajás korához képest. Igazságtalanság, széthúzás, saját bálvány-akaratunk imádása, betegségek és éhínségek jelölnek meg bennünket; s nem tesszük meg, ami erőnkben állna. "Ezért síkos talajjá lesz az útjuk, elcsúsznak rajta a sötétben és elesnek"(Jer 23,12)  

Walter Benjamin mondja, hogy úgy kéne élnünk, hogy annak bármelyik pillanata a Messiás érkezésének kapujává lehessen. Mert a mi pillanatunkon át kíván megérkezni; mindegyikőnk "perceire" szüksége van. A Megváltó korokon és generációkon át érkezik, mindenki "gyűjtésén" át. Így várja, hogy a jóság és igazság sugarai összeadódjanak, s a fókusz élessé váljon - s egyszercsak fellobbanjon a történelem az összegyűjtött melegtől. 

Jézus Krisztus foganása és születése egy ilyen tiszta pillanat a történelem tiszta pillanatainak végtelen sorában. Nem több, nem kevesebb. Mária és József beállnak a sorba, szolidárisan, minden jóakaratú ember útját járva. Nem szabad elspiritualizálni a pillanatot. Alázattal beállnak az ószövetségi igazak várakozásának világába; de minden kor, minden vallás névtelen várakozóinak sorába is. Az ortodox kereszténység megérzi ezt az egyetemes várakozást. Nem Mária szeplőtelen fogantatására (teljes bűntelensége már a megváltás előtt) teszik a hangsúlyt, hanem a történelem igazainak előkészületére. Mária és József igenjét az ő "igenjeik" készítették elő, az egyetemes emeberi család szolidaritásában. Gyűjtéseink adták és alpozták - adják és alapozzák - "kapuvá létüket" a Messiás érkezése számára. "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van! Fiút szül, akit Jézusnak nevezel el, mert ő szabadítja meg népét bűneitől."(Mt 1,20-21)  

A zsidó testvéreink által elvárt idők teljességének - a teljes messiási béke és optimumhoz történelmi teljesítéseink - szüksége van minden kor emberének kapu-építésére; ajtó-nyitogatására. Még várni kell. Ahogyan hamarosan a születéskor szállást kereső családnak is, a barlang-istállóig vezető úton; s az egyiptomi menekülésük idején, hogy a történelem igazai befogadják őket. Nem szabad elspiritualizálni az eseményt, amire máskülönben haljamosak vagyunk. Hanem a legkomolyabban venni az itt és most megnyílásokat és befogadni tudást. Sztrájkok, hidegségek, egymásnak feszülések, elutasítások között, dátum is van homokainkon: 2008. december 18, Magyarország. "Nézd, homlokomra egy boríték nem ráragadt?" - jut eszembe hirtelen Cseh Tamás gyönyörű sora.

2008-12-17
Explore the seven wonders of the world Learn more!

Nincsenek megjegyzések: