2011. január 25., kedd

A magvető szóközelben

A magvető szóközelben

A-év, 3. hét, Sze. (Mk 4,1-20)


Termést hozni. Emberré növelő késztetés ez bennünk. Jézus azonban nem a külső, mérhető teljesítményekről beszél, hanem a hitről. Aminek egyetlen, egyedülálló mércéje van, önmagunk. Mag vagy, majd égre néző növény. Úgy tűnik, egyedül állsz a napsütésben. Pedig nem. Amikor hitről beszélünk, sosem vagy egyedül. Különös maga a szó is, ejtsd csak ki hangosan. Szinte kipréseljük tüdőnkből. Hangképzésben is hával kezdődik, a legmélyebbről képzett szavunk. Szándékosan nem "gazdaságos" megformálása. A mélységből érkezik, mint mi magunk is kérdéseinkkel Isten elé. Kiejtve, felkiáltás, szólítás, hívás.

A pacsirták fészkei jutnak eszemben, a csácsogó madárkák. A fiókák éhes felkiáltása. "Hit." A száj úgy ejti ki, ahogy megpattan a mag. Ahogy a csíra fakad. "Hiszek." Ez is a kimondás erőfeszítése: áttöri a föld felszínét a "szó". Ahogyan átsuhan fogak között, s a szájon. Csodája ez a magyar nyelvnek. Hit - kimondani is fizikálisan a legnehezebben megszülető szavunk. Olyan, mint a mi születésünk volt. A nő fájdalomban ad életet gyermekének. És az Isten? Aki folyamatosan "hisz" bennünk, biztat, és lélegez bennünk? "A magvető az igét hinti" (Mk 4,14).

"Hit"; különös, "hazasiető" szó. Társtalan, önkéntelenül is az "egyet" társítjuk hozzá. Kiejtve is kereső szó: a "társát" keresi, a "közösség" erőterét teremti meg. Olyan szó, mely legszívesebben szinonímákban sokszorozná meg önmagát. Rokon, kapcsolódó szavakká akar változni: s így a mindennapi élet alapszavává. Úgymint: "kert", "barát", "gyermek", "kakaó", "csobogó fürdővíz". A magvető-létünk így lesz hálaadássá. Ha a "hit" a forrás eredete, a "hálaadás" a tenger, ahová a hit útraindul és megérkezik. Drámái közül ösztönösen az utolsót választjuk azonosulásul. "Az egyik mag az útra esett, de jöttek a madarak és felkapkodták." "Másik meg a sziklás helyre esett, ahol kevés volt a föld, és hamar elsarjadt." "Egy másik a tövisek közé esett, de a tövisek megnőttek, megfojtották." "A többi pedig jó földbe esett, és termést hozott" (Mk 4,3-8).


2002?/2011

Nincsenek megjegyzések: