2010. április 30., péntek

vallási GPS



Csak érdekességként teszem ide a naplóbejegyzések közé ezeket a rövid válaszokat, amiket az Elixír Magazin kérdéseire írtam vallási GPS rovatukba az elmúlt hónapokban. Több felekezet képviselőjét kérték fel e témákban. Szép hétvégét Mindenkinek:)


Mi a véleményük a fogamzásgátlásról?


A fogamzásgátlás az emberiség láthatatlan történelme. Drámákkal, felelősséggel. Ha következetesen elfogadom, hogy az élet és a szeretet a legfőbb érték, akkor a fogamzásgátlás soha nem jelentheti megfogant élet kioltását. A fogamzásgátlás gyakorlata elsősorban szeretetünk elé tartott tükör. Ha a másik iránti el nem köteleződés áll mögötte, testi önzés, az a kapcsolat előbb-utóbb szinte biztosan rámegy a "fogamzásgátlásra". Lélektanilag az élet iránti teljes felelősség tesz bennünket felnőtté. Nem lenne szabad megfutnunk a család kihívása elől. Az élet benne kaphatja a legteljesebb támogatást.


Mit gondolnak az asztrológiáról?


Személy szerint nem hiszek a csillagokban. Életünk fordulatainak sokkal pontosabb tükre az emberi szem; s Isten szeme. Meggyőződésem, sokkal boldogabbak lennénk, ha a másik Arcának szükségéhez igazítanánk az életünket. A csillagok nem istenek. Ha istenként imádjuk őket, ahelyett, hogy magunk döntenénk dolgainkról, ott, és amikor kell, ez csak társtalanságunkat leplezi le. A tévék "gyorsmágusai", a betelefonálós jósláskérés, főleg narcisztikus önszeretetünkről szólnak. Ugyanakkor torokszorító látni a feltáruló emberi magányt. A horoszkóp utáni kíváncsiság azonban biztató jel: vágyjuk a szeretetet.


Boldogít-e a pénz?


Csak az ember képes boldoggá tenni a másik embert. A pénz nem. Érdemes gondolkodnunk Jézus figyelmeztetésén. "Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Amit gyűjtöttél, kire marad?" A pénzben nincs benne megosztásának képessége. Megsokszorozni igen, de megosztani nem akarja önmagát. E képesség egyedül a szeretetből fakad. A pénz minden másnál jobban képes az egója felé fordítani az embert. Ha elszigetel, garantált a boldogtalanság. A vele adott felelősség viszont garanciája a boldogságnak. Dickens Karácsonyi énekében Scrooge felismeri: a döntő, hogyan van pénzünk. Egyedül megosztása ad neki értelmet és értéket.


Van-e élet a halál után?


Gabriel Marcel írja: "Amikor azt mondom, 'szeretlek', azt kívánom, hogy örökké élj. Te nem halhatsz meg." Számomra e megrendítő tanúságtétel képes dacolni minden nemmel. Nem hiszem, hogy ez csupán emberi vágyakozás bennünk. Ugyanezt Isten mindannyiunknak kimondta a Fiú feltámasztásában. Szent Ágostontól tudjuk, hogy életünk szüntelen utazás Istenbe. S ez az utazás életünk után sem ér véget. Ez természetesen nem logikai tudás, hanem hitbeli. Mely tudást azonban a Krisztus követésében átélt megújulások alapozzák. Ez megszerzett bizonyosság: a Szentháromság személyeinek életébe belépve "nem merül ki" a személy.


Sorsunk és a szabadakarat?


A zsidó-keresztény kinyilatkoztatás legfőbb üzenete, hogy a világot nem a vak végzet irányítja. Felelősek vagyunk életünkért a történelem Istene előtt. Az ökológiai válság bizonyítja: valódi, senki másra át nem ruházható felelősségünk van. Azonban, ha nem vigyázunk, gyermeteggé torzíthatjuk a vallást: "Isten kegyelme (vagy a tudomány) majd mindent megold"; "bármit megtehetek, úgyis mindenre van feloldozás." Jézus feltámadása felkiáltójel. Ébresztő passzivitásunkból. Az istenember feltámadása ellentmondás a "világ kényszereinek", melyet épp mulasztásaink és közönyünk növeltek naggyá.



2010-04-30


Nincsenek megjegyzések: