2010. november 30., kedd

A Messiás békét hoz a földre



Régi gyógynövény-bemutatások


A Messiás békét hoz a földre


A-év, ádvent 1. hét, K. (Iz 11,1-10; Lk 10,21-24)


Béke; békesség. A Szent jelenlétének 'indikátora' az emberi bensőben és együttélésben. A hírek, amiket hallunk a világból sokkolóak. Merényletek, háborúk, háborús készületek. Egyszerűen nem értem. Mi a forrása? Mitől lett ennyire kontrolvesztett a világ? Aldous Huxley Szép új világ-a jut eszembe. Ha megvan a polcodon, vedd kézbe a második fejezetet. A 'tudatkondicionáló intézetben' a csecsemőknek színes virágokat és könyveket mutatnak. Érdeklődnek, örülnek nekik - majd sivító szirénaszót és elektrosokkot kapnak. "Így azzal a készséggel nőnek majd fel, amit a pszichológusok egykor a könyvek és virágok 'ösztönszerű-kondicionált' utálatának neveztek."

Eszembe jutnak a híradások. Nagyon veszélyes a rossz hír. Igazi funkciója közel sem a tájékoztatás. Közömbössé tesz a szenvedéssel szemben. S ez a legkülönösebb, paradox módon bezár az evangéliummal, a jó hírrel szemben. "Míg végül a gyerekek tudata maguk e szuggeszciók, és e híradások összege adja ki tudatukat. S nemcsak a gyermekekét, de a felnőttekét is. Az értelem mely ítél, kíván és dönt - e szuggeszciókra épül."

E világnyi kontrasztban olvasd Izajás híradását. "Az Úr lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke" (Iz 11,2) - olvassuk a Megváltóról. "Nem árt, nem pusztít szent hegyemen senki, mert tele lesz a föld az Úr ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja." (Iz 11,9) A Megváltó új uralma nem emberi teljesítmény. "Az Úr félelme lesz a gyönyörűsége. Nem a látszat után ítél, és nem hallomás után dönt." (Iz 11,3) Csodálatos, szabadító átváltozás. A valóságból a Valóságba.



2000.

Nincsenek megjegyzések: